Economia

Cu o economie caracterizată mai mult ca fiind agrară, comuna Certeze s-a dezvoltat prin locuitorii săi care au plecat să facă afaceri în ţară sau în străinătate, dar au adus acasă tot ce au câştigat. Aşa se face că în comună activează 230 de firme, cele mai multe în domeniul construcţiilor şi al amenajărilor interioare şi exterioare. O bună parte dintre acestea au lucrări de anvergură în toate zonele din ţară.


Prosperitatea vieţii economice este reflectată şi prin construcţiile locale. Ritmul de construcţie al caselor este de cca 25-30 case noi pe an, în condiţiile în care la cei 5670 de locuitori ai comunei trăiesc în 1800 de case, adică trei suflete la o casă. O dovadă de sănătate a economiei o reprezintă şi numărul mare de autoturisme înregistrate, peste 1500, la care se adaugă cele înregistrate pe firme.


În ultimii ani firmele din Certeze au început să crească în valoare şi să se extindă, căpătând prestigiu. Un exemplu în acest sens este firma care îmbuteliază apa minerală Nova Oaş, apă minerală apreciată pentru proprietăţile sale. De altfel, fabrica care îmbuteliază apa minerală Nova Oaş este una dintre cele mai moderne din tot judeţul, devenind un etalon.